Frida Rångtell tycker att det behöver forskas mer om på vilka olika sätt kvinnor och män påverkas av sömnbrist. Foto: TT / Privat

Sömnbrist påverkar kvinnors minne negativt

Uppdaterad
Publicerad

Akut sömnbrist har olika påverkan på arbetsminnet för kvinnor och män. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Studien, nyligen publicerats i Journal of Sleep Research, gick ut på att 24 unga vuxna, jämnt fördelat mellan kvinnor och män, fick testa arbetsminnet efter en hel natt med sömnbrist, genom att återge olika sifferkombinationer.

Resultatet blev att männens arbetsminne inte påverkades alls av sömnbristen, medan kvinnorna kom ihåg färre siffror i jämförelse med när de varit utvilade.

Men Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap och förstaförfattare till studien, menar att det inte ska ses som att kvinnor generellt påverkas mer av sömnbrist, utan att det är just i de här fallen som en skillnad märks mellan könen.

– Det är mycket som är outforskat om hur sömnbrist påverkar. Andra minnestester kanske ger ett motsatt resultat. Det intressanta är att kvinnorna inte märkte att de mindes sämre, säger hon.

Vad kan studien användas till?

– Den visar att vi behöver mer forskning kring vad som skiljer sig mellan könen. Vi kan inte förvänta oss att en studie på män kan översättas till att det är samma påverkan på kvinnor. Vi måste också tänka på hur man påverkas av sömnbrist. Sömnen är viktig och vi behöver informera mer om det, säger Frida Rångtell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.