Den åtalade mannen har chattat med barn via appar under en längre tid. Foto: SVT

Misstänks ha hotat barn till sexuella handlingar – övergreppen filmades

Uppdaterad
Publicerad

En man i Uppsala län misstänks ha utsatt ett stort antal flickor mellan 9 och 14 år gamla för grova sexuella brott. Enligt åtalet har mannen bland annat förmått barnen att penetrera sig själva och samtidigt ta bilder eller filma.

Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalas bland annat för flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och grovt barnpornografibrott.

– Via hot och ibland genom smicker har han förmått flickorna att utföra sexuella handlingar på sig själva. Antingen att skicka nakenbilder eller genomföra det som kan anses som våldtäkt mot barn, det vill säga penetrera sig själv med fingrar eller föremål, berättar kammaråklagare Pontus Melander.

Mannen misstänks även ha skickat onanibilder och filmer på sitt kön till flera av offren.

Så spårades mannen

Den åtalade mannen har chattat med barnen via appar under en längre tid. Det hela uppdagades i en annan region som genom IP-spårning kunnat peka ut en adress i en kommun i Uppsala län. Enligt Pontus Melander är bevisläget mycket bra.

– Det som gör att vi kunnat spåra ganska många målsäganden är att han haft en app som filmat allt som händer på skärmen. Vi kan se vad som händer och återskapa det.

Hur ser du på att utredningen tagit så pass lång tid?

– Det är många personer att höra. Sen är det ett detektivarbete att spåra målsäganden. Det finns ett mörkertal, vi har försökt spåra även andra utsatta som vi inte kunnat hitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.