Foto: SVT

Patient isolerades efter misstänkt ebola

Uppdaterad
Publicerad

En yngre man som nyligen vistats i Burundi i Afrika, fick under fredagen föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att det fanns misstanke om att han var smittad av ebola. Under fredagskvällen visade provsvar att han inte var smittad.

Mannen kom först in till lasarettet i Enköping och fick sedan föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala och vårdas på infektionskliniken.

Eftersom det fanns misstanke om att mannen, som nyligen besökt Burundi i Afrika, var smittad av ebola omhändertogs mannen och hans anhöriga isolerades.

– Patienten uppvisade symptom som blodkräkningar, vilket gjorde att vi misstänkte ebola, säger överläkare Mikael Köhler på Akademiska sjukhuset.

Provsvaren: Mannen inte smittad

På fredagskvällen mådde mannen bättre och provsvar visade att mannen inte är smittad av ebola.

Lasarettets akutmottagning i Enköping stängdes och personal isolerades i väntan på besked. Mottagningen kommer att öppna vid 22 igen.

Patienter fick inte lämna mottagningen

Stig Norling befann sig på akutmottagningen i Enköping som patient och han berättade att ingen fick komma in eller lämna mottagningen.

– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, sa han.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom och det finns inget godkänt läkemedel mot ebola. Patienter som kommer under vård kan dock få sina symptom lindrade.

Mer om ebola

  • Ebola tillhör den grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar.
  • Ebolautbrott har rapporterats från Kongo och från länder i Västafrika.
  • Smittan överförs genom direkt kontakt med blod, saliv och andra kroppsvätskor. Den är inte luftburen. Den kan inte heller ta sig genom hel, oskadad hud utan måste komma i kontakt med slemhinnor.
  • Sjukdomen börjar med influensaliknande symtom som feber, svaghet, huvudvärk och muskelvärk. Svårt sjuka får blödningar i huden och från slemhinnorna.
  • En person som är infekterad av ebolaviruset smittar inte innan hen har börjat få symtom.
  • Ebola är en mycket allvarlig virussjukdom med blödningssymptom.
  • Vid tidigare utbrott har ebolaviruset varit dödlig för 50-90 procent av de smittade. Om sjukdomen lämnas obehandlad leder den nästan uteslutande till dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.