Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På sociala medier cirkulerar videoklipp som ska vara från händelsen i Sävja i lördags. Foto: Privat/Sociala medier

Polisen: ”Verkar som att man skjutit rakt upp i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen ringde flera vittnen in till polisen om en skottlossning mitt i ett bostadsområde i Sävja i Uppsala.

– Det verkar som att man skjutit rakt upp i luften och som att det inte funnits någon avsikt att skjuta mot någon eller något. Men det är förenat med stor fara om det gått till såsom det verkar, säger Jonas Eronen.

När polisen kom till platsen kunde de inte hitta spår från den misstänkta skottlossningen men de har fått in uppgifter som tyder på att det skjutits i området. Ingen misstänkt har gripits och det hela rubriceras som grovt vapenbrott.

Det förekommer filmer i sociala medier som påstås visa händelsen. Är det här något som ni utreder?

– Jag har inte detaljkunskap men vet att det finns material som man ska titta på, sedan ska man se om det är material från det här tillfället eller från tidigare tillfällen. Det kan visa mer vad bakgrunden skulle varit till att man skjuter på det här sättet, säger Jonas Eronen.

Vittnet: ”De försvann direkt”

En boende i Sävja som hörde skottlossningen bedömer att det avlossades 3-4 skott.

– Det var många ungdomar, runt 50-60 personer, och väldigt många bilar. De försvann direkt efter skottlossningen. De plockade tomhylsor från marken, sen körde de iväg och lämnade området på ett ögonblick.

Enligt vittnesuppgifter och filmer som påstås visa händelsen viftar personer som är med under skottlossningen med palestinska flaggor. Tidigare under lördagen hölls en demonstration i centrala Uppsala som enligt polisen var en protest mot den senaste veckans strider vid Gazaremsan. Polisen skingrade demonstrationen med hänvisning till pandemilagen.

– Vi får titta på om skottlossningen eventuellt har något med demonstrationen att göra, säger Jonas Eronen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer