Området är avspärrat. Foto: Utryckning UppsalaVisa alla (13)
Visa alla (13)

Misstänkt sprängning på Birger Jarl i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har spärrat av nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Nu konstaterar de att det handlar om en handgranat som kastats in vid garderoben.

– Det är konstaterat att det är en handgranat som slängts in. Den har kastats in i anslutning till garderoben, skadorna är begränsade dit och det handlar om splitterskador, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Har detta något att göra med tidigare händelser på Birger Jarl?

– Det är alldeles för tidigt att ha någon uppfattning om det, säger Christer Nordström.

”Handlingen är förskräcklig”

Det var personal som larmade om en misstänkt sprängning i lokalerna. Ägarna fick beskedet klockan tio i morse.

– Det är en detonation som har skett i garderoben. Vi får inte gå in och polisen går igenom allt nu men skadorna är inte jättestora. Någon har krossat en ruta och slängt in något som har detonerat i garderoben. Nästan exakt samma sak som hände i våras. Den här gången har ingen märkt något. Det har blivit lite märken på golvet och så. Skadan i sig är sekundär, det är själva handlingen som är förskräcklig, säger Johan Lindh, delägare på nattklubben Birger Jarl.

Läs mer: ”Jag är avtrubbad”

Finns det något samband?

– Jag har absolut ingen aning, jag vet väldigt lite om det här. Det har inte varit något hot mot oss, så det här jättemärkligt, säger Johan Lindh.

Den nationella bombgruppen har varit på plats i Uppsala under dagen, och polisen ser allvarligt på att det är en handgranat som kastats in i nattklubben.

– Det är ett allvarligt vapen. Granater är sådant som används i krig. Det är ett farligt vapen som man använt. Det kan åstadkomma farliga personskador och beroende på hur den hamnar kan den vara dödlig, säger Christer Nordström.

Granatattack i våras

Den 21 maj drabbades nattklubben av en granatattack då en man och en kvinna kastade in två handgranater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet