Den misstänkte mannen greps i Dijon i Frankrike. Foto: SVT/Norsk polis

Misstänkte Oslo-mördaren gripen i Frankrike

Publicerad

Den 20-årige Uppsalabon som misstänks för att ha knivmördat en 24-årig man i Oslo har gripits. Detta uppgav norsk polis i ett pressmeddelande under tisdagskvällen.

20-åringen har varit internationellt efterlyst sedan i torsdags misstänkt för ett mord och ett rån i Oslo förra veckan.

– Vi har gripit den man som varit efterlyst i flera dagar. Han greps i Dijon i Frankrike, säger polisinspektör Grete Metlid på en presskonferens i polishuset i Oslo och fortsätter:

– Det är viktigt att vi får prata med den gripne och höra vad han har att säga. Vi har kontaktat närmast anhöriga till mordoffret och även mannen som blev rånad förra måndagen.

Skickar ett team till Frankrike

– Det har varit en intensiv jakt som pågått dag och natt. Mycket av det arbetet har riktats mot utlandet de senaste dagarna och vi har använt oss av alla möjliga kanaler, Interpol, Europol, svensk polis med flera, säger polisadvokat Christian Hatlo på presskonferensen.

– Nu vill vi ha hans förklaring och sända ett team från Oslo ner till Frankrike, säger Chrstian Hatlo och fortsätter:

– Vi har använt alla metoder, men jag vill inte kommentera exakt hur han kunde gripas i Frankrike. Jag känner inte till omständigheterna kring gripandet.

”Viktigt att höra vad han har att säga”

– Vi fick information i eftermiddags om att han gripits och måste nu prata med fransk polis, säger Grete Metlid.

Det var vid 16.35 under tisdagen som norsk polis fick information om att den misstänkte gärningsmannen gripits i Frankrike. Man säger att man under eftersökningen av mannen haft mest kontakt med svensk polis, men sedan han blev internationellt efterlyst har fler blivit inblandade i arbetet, exempelvis belgisk och fransk polis.

– Vi är fortfarande mitt i en utredning och vi har inte alla svar, utan det är viktigt att få höra vad den gripne har att säga, säger Grete Metlid.

Misstänkt för mord och rån

Det var måndagen förra veckan som det 24-årige norske mordoffret hittades i en bostad i Oslo. Samma morgon inträffade även ett knivrån i ett garage inte långt därifrån och norsk polis misstänker att den 20-årige Uppsalabon ligger bakom båda fallen.

Mannen är sedan tidigare känd av svensk polis och har dömts för bland annat stöld och rån. Förra året dömdes han till 1,5 års fängelse för ett rån i Uppsala efter att ha trängt sig in i en bostad, knivhotat de boende och stulit värdesaker.

Mannen har varit internationellt efterlyst sedan i torsdags och enligt norsk polis ska han ha åkt till Sverige samma dag som mordet begicks. Han fångades på bild av en övervakningskamera när han klockan 16.56 på morddagen steg på ett tåg från Oslo till Stockholm.

Mannen greps i Dijon i Frankrike under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer