Foto: TT/SVT

Misstänkte terroristen begärs häktad

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i söndags sitter en man anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Nu har åklagaren Ewamari Häggkvist begärt mannen häktad. Häktningsförhandlingen kommer att hållas på torsdagsförmiddagen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

I söndags anhölls mannen i sin frånvaro, och bara timmar senare greps och anhölls den misstänkte av åklagaren Ewamari Häggkvist, vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Mannen är 33 år och boende i Håbo kommun. Polisen har under tiden som han har suttit anhållen fortsatt utredningen, och i dag vid tiotiden begärdes han häktad på sannolika skäl, alternativt skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott i Stockholms län och/eller i Uppsala län.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Beskedet förvånar advokaten

– Jag är väldigt förvånad av flera skäl. Först för att det inte har hållits något förhör med min klient innan man fattade det här beslutet, vilket man hade meddelat att man skulle göra. Sen för att polis och åklagare tycks ha information som jag inte har, för jag vidhåller att utifrån den information som jag har så borde det inte göra någon häktningsframställan, säger advokat Leif Silbersky till SVT Nyheter Uppsala.

Vad tänker du kring det?

– Jag är lite förvånad, men under min långa karriär har jag lärt mig att sådant kan hända. Men jag kommer att få betydligt mer information i eftermiddag när jag får se häktningspromemorian.

Husrannsakan genomförd

Ewamari Häggkvist säger till P4 Uppland att polisen har gjort beslag och genomfört husrannsakningar.

– Det är sedvanliga förundersökningsåtgärder: förhör, husrannsakningar och beslag. Jag menar att jag har sannolika skäl.

Häktningsförhandling i säkerhetssalen

Var mannen sitter anhållen vill varken åklagare eller advokat svara på. På onsdagseftermiddagen kom beskedet att häktningsförhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt på torsdagen.

Länkat till högerextrema sajter

På sin Facebooksida har den misstänkte mannen skrivit flera rasistiska kommentarer, och länkat till högerextrema sajter.

Men om det finns några rasistiska kopplingar till det som mannen misstänks för har varken åklagare eller försvarsadvokat sagt någonting om.

Källor säger till SVT Nyheter Uppsala att den 33-årige mannen ska ha haft starka åsikter om invandrare och att han tidigare haft kontakt med personer som varit verksamma i högerextrema rörelser, men att han lämnat dessa åsikter bakom sig sedan en tid tillbaka.

Den bilden bekräftas även i Dagens Nyheter som har pratat med anhöriga till mannen. De anhöriga beskriver honom som invandringskritisk, men de ifrågasätter att det skulle utgöra ett motiv för att planera ett terrordåd, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet