Mobiltjuven söker sig till bibliotek och offren har varit studenter.

Mobiler stjäls på bibliotek – polisen misstänker stöldturné

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter har blvit av med sina mobiltelefoner när de besökt bibliotek. Polisen misstänker att tjuven åker runt i både Uppsala, Gävle och Västerås.

För drygt en vecka sedan blev två personer av med sina mobiltelefoner – en på Carolina Redivia och en på Stadsbiblioteket i Uppsala.

Sedan dess har polisen sett ett mönster.

– Det har skett liknande stölder på andra håll och utifrån signalementet verkar det vara samma gärningsman som snabbt rör sig mellan städerna, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Tjuven går tillväga på ungefär samma sätt: Han går fram till en student som har telefonen på bordet, håller upp en tidning eller en karta och frågar något.

– Synfältet skyms och i samband med det stjäls telefonen, säger Jonas Eronen.

”Håll koll på värdesaker”

Han vill uppmana studenter, och andra biblioteksbesökare, att vara vaksamma.

– Använd sunt förnuft – håll koll på dina värdesaker och om någon kommer fram och frågar något är det inte alltid säkert att personen har ärliga avsikter, säger han.

Björn Berglund, utredare på Uppsalapolisen, känner igen fenomenet och tror sig veta att en liga lligger bakom brotten.

– Den där typen av stölder kommer i perioder, och de som begår brotten är svåra att komma åt just eftersom de snabbt åker vidare till nästa stad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.