Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör modeexperten Emma Severinsson berätta om andra gånger som klädföretag dragit tillbaka sina produkter. Foto: Foto: Acne Studios/SVT

Modehuset Acne slutar sälja rävring – förknippas med Kurdiska räven

Uppdaterad
Publicerad

Modehuset Acne har återkallat en ring med rävmotiv. En ring som enligt åklagare Lisa dos Santos påminner om den som bärs av medlemmar i Kurdiska rävens nätverk.

Kurdiska räven kallas den 37-årigen man från Uppsala som har pekats ut som ledare för nätverket Foxtrot och misstänks vara en av parterna i den våldsvåg som sköljt över Stockholmsområdet sedan årsskiftet.

Medlemmar i hans nätverk har synts bära smycken med rävmotiv, och sådana smycken har också tagits i beslag vid tillslag mot hans nätverk.

Enligt Sveriges radios Ekot var det efter att de ställt frågor om ringen med rävmotiv som den stoppades av Acne Studios. I ett skriftligt uttalande tackar modehuset för att man uppmärksammats på det hela och meddelar att man plockat bort produkten från sitt sortiment.

”Alla likheter mellan designen och namnet på vår ring och Foxtrot-nätverkets ring är ett sammanträffande, eftersom vår ring designades för ett tag sen”.

Tydlig markör för gängtillhörighet

Åklagare Lisa dos Santos, som är insatt i gängkriminaliteten, tycker det är rätt av modehuset att återkalla en produkt ”som är förknippad med grov gängkriminalitet”.

– För min del tycker jag att de här ringarna väl liknade gäng-rävringen. Den är en tydlig markör för gängtillhörighet. Då är det ansvarsfullt att man drar in en produkt som kan förknippas med den, säger Lisa Dos Santos.

”Helt nytt”

Enligt Emma Severinsson, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet, är det inte första gången som modehus tar ställning efter att ha mötts av kritik.

– Att Acnes produkt förknippas med gängkriminalitet kan vara helt nytt i Sverige, säger Emma Severinsson.

I klippet: Modeexperten Emma Severinsson berättar om tre andra gånger som klädföretag dragit tillbaka sina produkter.

Till vänster syns ett hänge tagits av polisen vid en husrannsakan mot rävens nätverk. Till höger Acnes rävring. Foto: Polisen/Acne Studios

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.