I samband med ett besök på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala presenterade Ulf Kristersson en nationell barncancerstrategi. Foto: SVT

Moderaterna föreslår ny strategi för barncancervården

Publicerad

Genom att ta fram en ny nationell strategi vill Moderaterna stärka stödet för vård till barn som drabbats av cancer. Det nio punkter långa förslaget presenterades i och med Ulf Kristerssons besök på Akademiska barnsjukhuset.

– Vi har försummat barncancervården, säger han.

Moderaterna föreslår att en nationell strategi med fokus på cancerdrabbade barn ska tas fram, då man anser att barnperspektivet inte är tillräckligt centralt den i nuvarande cancerstrategin.

– De allra flesta botas idag, men det finns mycket stöd som inte ges till familjerna som drabbas, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

Med förslaget vill partiet prioritera bland annat kontaktsjuksköterskor, rehabiliteringsplan och stöd för hela familjer samt samordning mellan vårdinrättningar när patienter blir myndiga.

Thorbjörn Larsson, generalsekreterare för Barncancerfonden, hyllar dagens svenska barncancervård – men anser att det finns stora utmaningar.

– Behandlingsformer är väldigt dyra och blir svåra att finansiera. Vi har en fantastisk barncancervård i Sverige, men för att nå de 15 procent som inte överlever måste vi hitta nya mediciner. Det är jättedyrt för en enskild region att klara av, säger han och fortsätter:

– Jag tror att man på Sverigenivå måste hitta ett sätt att finansiera sjukvård av det här slaget. Det tror jag att vi kan göra, för vem står emot när ett litet barn behöver den absolut dyraste medicinen.

I klippet ovan utvecklar Ulf Kristersson resonemanget kring en ny nationell barncancerstrategi – och statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.