Barncancerläkaren Natalja Jackmann vid Akademiska sjukhuset studerar sambandet mellan D-vitaminbrist och blodcancer hos barn. Foto: SVT

Uppsalaforskare studerar samband mellan leukemi och D-vitaminbrist

Publicerad

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala pågår en studie där man tittar på om det finns ett samband mellan D-vitaminbrist och blodcancer. Man har sett att en tredjedel av barn med leukemi även har D-vitaminbrist.

– Vi misstänkte att barn med cancer kan ha D-vitaminbrist. De är ofta inneliggande, är inte ute och rör på sig så mycket och kanske äter dåligt, säger Natalja Jackmann som är barncancerläkare vid Akademiska sjukhuset. Hon har studerat 300 barn som diagnosticerats med blodcancer i Uppsala sedan 90-talet. Redan vid diagnosen hade hade en tredjedel av dem D-vitaminbrist.

– Man har haft mer vikt på små barn, men vi ser att ungdomar oftare har D-vitaminbrist. Det kanske man ska ta hänsyn till, säger Natalja Jackmann som fortsätter studien. Man ska då följa blodcancersjuka barn under två års tid.

– Vi hoppas att vår forskning kommer att leda till att barn med cancer får mindre komplikationer, säger Natalja Jackmann.

Studien finansieras av Barncancerfonden.

Hör mer om resultat hittills och framtida studier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.