Foto: TT

Bålstapappans rättegång nära återupptagande

Uppdaterad
Publicerad

Genomgången av den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts av den man som misstänkts för mord på sin egna dotter är nu klar. Utlåtande väntas idag.

Mannen, som är misstänkt för att i somras ha knivmördat sin egna dotter i deras hem i Bålsta, har suttit häktat sedan i somras. Rättegången mot mannen startade i september, och pausades senare i vänta på ett rättpsykiatrisk utlåtande.

”Gud sa åt mig att mörda”

Den 47-åriga Bålstapappan berättade under rättegången att han uppfattade det som att det var Gud som sa åt honom att döda sin nioåriga dotter men att han inte hade några direkta minnesbilder från själva mordet.

Knivmordet i Bålsta

Det första preliminära utlåtande, gjort av Rättmedicinalverket, lät förklara att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet – och kunde därmed dömas till fängelse istället för vård. Ett utlåtande som tingsrätten däremot inte nöjde sig med och begärde en prövning av utlåtandet hos Socialstyrelsens rättsliga råd.

Beslut väntas i veckan

Rådet har idag, tisdag, sammanträde, och väntas under dagen att komma med ett utlåtande. Utlåtandet ska sen skickas till beslut hos tingsrätten i Uppsala som i veckan kommer ta beslut om datum för fortsatt rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet