Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

20-åringen ska genomgå psykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

20-åringen från Uppsala som misstänks för mord och rån i Oslo medgav under tisdagen att han utfört handlingarna. Den norska polisen vill låta mannen undersökas av en psykiatriker.

– Vi vill att mannen ska ha ett samtal med en psykiatriker, för att vi vill avgöra om han är straffrättsligt tillräknelig, säger den norska åklagaren Christian Hatlo, som har hållit förhör med 20-åringen i Frankrike.

Under förhören framkom att de båda männen inte kände varandra.

– Mannen svarade relativt detaljerat om händelsen. Det framkom att grunden till brottet ska ha varit egen vinning. Han har förklarat sig i enlighet med bevisningen som vi sitter på, vilket gör förklaringen trovärdig, säger Christian Hatlo.

20-åringen erkänner handlingen, men tar i nuläget inte ställning till om han anser sig skyldig till brott eller inte.

Hur mår mannen i dagsläget?

– Han var lugn under förhören, men verkade trött.

Utlämnas till Norge

Mannen har samtyckt till utelämning till Norge. Nu är det är upp till franska myndigheter hur lång tid processen kommer att ta, enligt Christian Hatlo.

Hur kommer ni att gå vidare med utredningen nu?

– Vi har fortfarande jobb kvar att göra, men vi kan begränsa efterforskningen något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.