MP kräver ansvar av försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Maria Gardfjell vill att försvaret tar ansvar för förgiftningen av vattnet från brandskum.

Som SVT Uppland berättat tidigare är Uppsalas grundvatten förorenat med den giftiga kemikalien PFOS som bland annat använts i brandskum. Det råder diskussion mellan kommunen och Försvaret om vem som är skyldig till utsläppen och ingen vill ta på sig skulden. Men för kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) är det uppenbart, hon kräver att i ett pressmeddelande att Försvaret tar sitt ansvar.

– Det är uppenbart – försvaret har förgiftat Uppsalas dricksvatten, men vägrar ta ansvar för det. Jag blir upprörd när frågan mörkas och dras i långbänk. Försvarsmakten borde anlita experter som kan förklara för dem hur gifterna från Ärnaområdet rör sig via ån och vattenströmmarna i Uppsalaåsen och hamnar i vårt dricksvatten, säger Maria Gardfjell.

Gardfjell vill att Försvaret tar ansvar och betalar kostnaderna för sanering. Försvarsmakten har däremot tidigare sagt att de inte alls är säkra på att kemikalien PFOS kommer från deras anläggning.

– Jag tycker det är respektlöst mot alla Uppsalabor som riskerar att drabbas. Rent dricksvatten och ren luft måste stå högst på dagordningen för alla med makt, även Försvarsmakten, säger Maria Gardfjell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gift i dricksvattnet

Mer i ämnet