Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två mufflonfår som betar på en ö i Gräsö skärgård har länsstyrelsen fångat på bild. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län/SVT

Nu ska mufflonfåren i skärgården skjutas – beslut om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Spillning, spår och nu även stillbilder och film. Nu är Länsstyrelsen i Uppsala län helt säker på att det finns mufflonfår i Gräsö skärgård utanför Östhammar. I alla fall ett tag till.

Det var i början av februari som boende på Gräsö upptäckte ett tjugotal dovhjortar på södra Gräsö. Senare kom även uppgifter om mufflonfår på öar i skärgården utanför, något som UNT tidigare rapporterat om.

Länsstyrelsen har arbetat vidare med ärendet och har lyckats få mufflonfåret, som främst lever i hägn i Sverige, på bild.

– Vi har tagit ett beslut om skyddsjakt, säger Lennart Nordvarg som är avdelningschef på miljöenheten vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Sprider sig långsamt

Har ni övervägt andra sätt att få bort djuren?

Det gör vi alltid, men att fånga in dem skulle vara tidskrävande och frågan är vem som skulle vilja ta hand om dem med tanke på risk för att smitta sprids, säger han.

Eftersom mufflonet är ortstroget och sprider sig långsamt, ser inte länsstyrelsen någon annan förklaring till närvaron än att någon olagligt satt ut djuren på öarna.

Skyddsjakt planeras

Sedan tidigare finns ett skyddsjaktsbeslut på dovhjort på Gräsö och ett beslut om skyddsjakt på mufflonfår har nu alltså också fattats. Polisen utreder brott mot miljöbalken och jaktlagstiftning samt jaktförordning.

Klippet: Se mufflonfår i Gräsö skärgård och hör om länsstyrelsens planer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.