Foto: Irene Larsson/TT

Rapporter om myggproblem i Dalälvstrakten – trots bekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Gysinge, Hedesunda, Ista, Mattön och Österfärnebo. Från flera håll kommer nu rapporter om problem med mygg längs med Dalälven.

”Försökte nyss gå en kvällspromenad med hunden i kortärmat, men fick efter 50 m gå tillbaka och sätta på mig långärmat med huva. Det är irriterande mängder mygg i luften på Mattön.”

Så skriver en person på ett myggforum i sociala medier. Och flera boende i Nedre Dalälvsområdet fyller på med liknande erfarenheter. Det ser ut att bli en sommar då den så kallade ”Färnebokavajen” får plockas fram (en tröja eller jacka med huva och nät för ansiktet).

Ska göra en bedömning

Martina Schäfer, bekämpningsledare vid Biologisk myggkontroll, har noterat kommentarerna och ska nu göra en egen bedömning av läget.

Årets myggbekämpning – hur har den gått?

– Det verkar som att stickmygg har slunkit igenom, säger Martina Schäfer.

Hon förklarar att det handlar om en tidig kläckning under perioden

Martina Schäfer leder myggbekämpningen vid Biologisk myggkontroll. Foto: Biologisk myggkontroll

som älven fortfarande steg.

– Om vi hade bekämpat tidigare hade vi missat den senare kläckningen.

Kunde ni inte ha bekämpat flera gånger?

– Det handlar om ekonomi, och vi måste vänta tills inte älven stiger mer.

Vid sidan av att det har varit gynnsamma förhållanden för myggen har Naturvårdsverket fredat vissa delar från bekämpning, något som kan påverka frekvensen av mygg.

Få mygg förra året

Martina Schäfer tror också att en del av reaktionerna hänger ihop med att det förra sommaren knappt syntes en mygga, och att det är så som de boende nu förväntar sig att det ska vara.

– Det är gott om skogsmygg också, och dem får vi inte bekämpa.

Hon jämför årets översvämning med den sommaren år 2000, då det också var stora vattenmängder och svårt att komma åt alla mygg.

– Vi ska upp i dag och göra egen bedömning i dag för att kunna verifiera. I slutet av veckan räknar vi med att ha en bra bild av läget, säger Martina Schäfer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.