Myndigheten larmar: Hbtq-personer pressas att byta sexuell läggning

Uppdaterad
Publicerad

En unik rapport av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar att unga hbtq-personer i Sverige utsätts för påtryckningar att förändra sin sexuella läggning.

– Det kan skapa allvarlig psykisk ohälsa och självmord, säger Ulrika Westerlund, projektledare på MUCF.

Rapporten om omvändelseterapi, eller omvändelseförsök som MUCF väljer att kalla det, beställdes av regeringen 2020 och är den första av sitt slag i Sverige.

Det vanligaste är att påtryckningarna kommer från andra unga eller familjemedlemmar. I rapporten beskrivs flera olika typer av omvändelseförsök:

  • Fysiskt våld: misshandel, begränsad tillgång till mat
  • Sexuellt våld: tvångsäktenskap, sexuella övergrepp
  • Psykiskt våld: stark kontroll, uttalade eller förtäckta hot, social isolering eller uteslutning, verbala kränkningar

Förslaget: Utred lagändring

Av omkring 900 tillfrågade hbtq-personer svarade fem procent att de någon gång utsatts för allvarligare omvändelseförsök såsom någon form av ”behandling”, tvångsgifte eller utförande ur Sverige på ”uppfostringsresa”.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor föreslår nu att regeringen tillsätter en utredning av huruvida omvändelseförsök bör kriminaliseras i Sverige.

I klippet hör du några av de drabbade hbtq-personernas vittnesmål i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.