Närboende drabbas av festen

Uppdaterad
Publicerad

Under valborgsfirandet i Uppsala väntas många tusen personer besöka Ekonomikumparken. Ett fenoment som växt under åren. Men i all festyra finns de som drabbas hårdare än gräsmattan. De närboende.

Redan under fredagkvällen börjar de festsugna inta Ekonomikumparken i Uppsala. För de boende kan det antingen upplevas härligt – eller som en varningssignal.

– Jag åker därifrån faktiskt numera. Tyvärr. Jag tycker om sista april, jag tycker om traditioner och har alltid varit med. Men de senaste tio åren har jag åkt därifrån. Det är inte studenter som firar längre, utan bara det vanliga buset som håller på, säger Agneta Lilja, närboende.

Valborg i Uppsala 2016

Framförallt stör hon sig på hur det ser ut. Matrester drar till sig råttor och även större djur än så.

– Jag hörde också renhållningsgubbar som pratade om att det blev rävar som kommer dit. Så det är sanitära olägenheter kan man säga. Jag vill att man bygger bort problemen. Bygg hus. Det är som en soptipp.

Urin på fasaden inte uppskattat

För andra är inte det värsta med sista april nedskräpningen, utan det stora behovet av att göra sina behov.

– Jag har inte bott här under valborg tidigare, men jag har fått höra att det är mycket folk som kissar på husen och sådär, säger Agnes Hällebrand.

Men hur känns det då?

Vi skojade om att vi skulle hälla vatten på de som ställde sig och kissade, men... ja, det tror jag inte kommer att hända.

En annan person som bott längre i områden bekräftar problematiken.

– Det är folk som kommer och pissar här och det är inte bra. Nästan femhundra eller tusen gör det. Men det är i alla fall bara en dag, skrattar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2016

Mer i ämnet