Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Lindh äger en nattklubb i Uppsala och håller med om att förekomsten av narkotika har ökat. Foto: SVT

Narkotika på krogen – ett arbetsmiljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av Uppsalas kroganställda är oroliga för förekomsten av narkotika. Det visar en ny kartläggning som länsstyrelsen i Uppsala län har tagit fram ihop med andra myndigheter – och krögare.

– Vi måste arbeta förebyggande i krogmiljön, säger kommunpolis Lisa Sannervik.

8 av 10 kroganställda i Uppsala har sett narkotikapåverkade gäster under det senaste året och oroas av problemen. Ett arbetsmiljöproblem och en näringslivsfråga, anser Anna Haid, samordnare för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Uppsala län.

– Kommunerna blir inte så attraktiva om man har arenor och krogar där det förekommer narkotika, som till stor del också är kopplad till organiserad brottslighet, säger Anna Haid.

Rapporten har tagits fram tillsammans med sex andra länsstyrelser i landet och i samverkan med länens kommuner, polisen och krögare.

Underlag för arbetet framåt

Drygt 40 procent av krogpersonalen som tillfrågades i rapporten upplever även att det finns mer narkotika på krogen i dag än för fem år sedan.

Lisa Sannervik arbetar som kommunpolis i Uppsala och är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet.

– Vi har en förekomst av narkotika i krogmiljö som vi är oroade för. Möjligheten att vara med i den här kartläggningen ger oss mer underlag för att kunna jobba med det förebyggande arbetet, säger Lisa Sannervik.

Krögaren: Färre poliser

Nattklubben Birger Jarls ägare Johan Lindh beskriver hur de haft ett samarbete med polisen i 20 års tid.

– Men vi har sett en minskad närvaro av poliser och en ökad användning av narkotika. Det går väl hand i hand, säger Johan Lindh.

Trygghetssamordnaren på Enheten för trygghet, brottsförebyggande och säkerhet i Uppsala kommun, Bo Hammerin, vill att krogarna ska få de resurser som behövs.

– Vi vill att både de som kommer till krogarna och de som jobbar där ska känna sig trygga och säkra. Näringslivet behöver hjälp och verktyg för att kunna ha det bra på sina krogar, säger Bo Hammerin.

Narkotika på krogen

Undersökningen av narkotika i krogmiljö har genomförts i sju län: Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro och Östergötland. Sammanlagt har 677 personer medverkat i undersökningen – krogpersonal, ordningsvakter, poliser och kommunala handläggare.

Studien genomfördes under perioden april till december 2022 av kompetenscentrumet STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) på uppdrag av de nämnda länsstyrelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.