Bilder från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Nätdrogsliga inför rätta i dag

Uppdaterad
Publicerad

Två män ställs inför rätta i dag misstänkta för att bland annat ha hanterat hundratusentals narkotikaklassade tabletter i Uppsala – i en näthandelshärva som är bland de största i sitt slag i Sverige.

Männen, som är 31 och 25 år gamla, åtalades i slutet av juli misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren ska de ha sålt narkotika på nätet för mer än sex miljoner kronor. Rättegången väntas pågå i fyra dagar och börjar i dag med att åklagaren ska redogöra för vad han anser hänt.

Härvan började nystas upp sedan en av männen greps den 25 december i Gottsunda i Uppsala när han skulle posta ett 40-tal brev till köpare runt om i landet.

Breven innehöll runt 4000 tabletter, bland annat tramadol och klonazepam, som båda är narkotikaklassade substanser.

Tog betalt i bitcoins

Under 2017 ska han tillsammans med sin kompanjon ha sålt narkotika via två hemsidor som legat på det öppna internet. Köparna har använt krypterade e-posttjänster och sedan betalat med kryptovalutan bitcoins.

– Det är svårt att spåra exakt var pengarna har gått. Betalningen har gått vidare till bitcoinväxlare och där förvandlats till riktiga pengar. Men vem eller vilka som tagit emot dem är i nuläget okänt, säger åklagare Pontus Melander.

De båda ska ha fått in mer än sex miljoner kronor på försäljningen. De ska också ha förvarat en skarp handgranat, elpistol och andra vapen hemma.

Andra misstänks ha organiserat

De ställs inför rätta nu misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål, grovt vapenbrott och brott mot strålskyddslagen.

Enligt åklagarna som hållit i utredningen misstänker man andra personer varit hjärnorna bakom narkotikahandeln och de nu åtalade männen haft i uppdrag att sköta leveranserna. Några sådana personer har dock inte kunnat åtalas.

Båda männen nekar till brott och 31-åringens försvarsadvokat Filip Rydin är optimistisk till ett möjligt frikännande.

– Min klient har förnekat ansvar för nån som helst befattning med narkotikan under hela utredningen och det stöds av en forensisk analys. Det finns inga spår till honom avseende nån narkotika. Inte en enda kaka eller ett enda piller, säger Filip Rydin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.