Foto: Svenska kyrkan

Nationell minneshögtid – för pandemins offer i domkyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Många personer som har förlorat en närstående under året har inte fått chansen att sörja och ta farväl på sätt som man vanligtvis kan, begravningar har ställts in och besök på sjukhus har varit begränsade. Det är bland annat för just de personerna som Uppsala domkyrka kommer att hålla en nationell minneshögtid under allahelgonahelgen.

På lördag kommer Uppsala domkyrka vara i händelsernas centrum för alla helgons dag. Man kommer att genomföra en minneshögtid för att uppmärksamma de som har gått bort under året. Vanligtvis har man lokala minneshögtider men på initiativ av ärkebiskop Antje Jackelén har Svenska kyrkan valt att istället hålla en tv-sänd nationell minneshögtid, ett beslut som till stor del bygger på situationen med coronapandemin.

– I år har det kommit önskemål från flera håll i landet att vi ska ha en nationell minneshögtid. I tider av kris är de här ögonblicken där vi kan samlas runt något extra viktiga, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Coronaviruset i Uppsala
– Mina tweets används för att sprida hat, hot, lögner och rena konspirationer, säger Antje Jackelén. Foto: TT

Kungaparet kommer att vara med på minneshögtiden; även företrädare för myndigheter och verksamheter som under året haft ett stort fokus på coronapandemin. Riksdagens talman och ärkebiskopen kommer båda att hålla tal.

– Minneshögtiden bygger på Gabriel Faurés requiem. Det är musik som både talar om dödens verklighet och allvar men som också uttrycker vår längtan efter vila och tröst, säger Antje Jackelén.

Ceremonin väntas början klocka 18:00. Antalet platser i domkyrkan är begränsat till 50 utöver medverkande.

Hör ärkebiskop Antje Jackelén berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet