Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mai-Lis Hellénius, professor i livsstil och hälsa och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: SVT

Naturen lockar – kraftig ökning av besök i skog och mark

Uppdaterad
Publicerad
Samtidigt som vi sitter mera stilla nu i coronatider så rör vi oss ute i naturen som aldrig förr. Det visar statistik som samlas in av Google. Att vi kommer ut i naturen och rör oss kan få goda effekter på folkhälsan på sikt.

Naturen lockar ut oss i stor skaror så här i coronatider. Det visar siffror från Google, som följer våra smarta telefoner och som sammanställer statistik över hur vi rör oss. Professorn i livsstil och hälsa, Mai-Lis Hellénius har studerat Googels data och ser att besöken i natur och parker ökat mycket kraftigt.

– Det är en stor ökning med uppemot 100 procent i Sverige av människor som rör sig ute i parker och grönområden, säger hon.

Betydande hälsoeffekter på sikt

Den totala fysiska aktiviteten kan nog ha minskat, menar Mai-Lis Hellénius, eftersom vi har så många digitala möten. Men coranapandemin till trots tror hon att det kan komma något gott ur det ökade intresset för natur och rörelse.

– Om tendensen håller i sig kan det få betydande effekter på folkhälsan och på sikt att vi blir friskare, säger Mai-Lis Hellénius.

Hör Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer