Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vandringsvägen genom Uppland är 50 mil lång. Foto: Magnus Hellström/SVT

Upplandsleden 40 år – får ny sträckning mellan Siggefora och Tärnsjö

Uppdaterad
Publicerad
Idag fyller Upplandsleden 40 år. Vandringsleden som gick mellan Sunnersta och Fjällnora för 40 år sedan är idag 50 mil lång. Vandrar du hela sträckan så lär du få se en bra bit av Uppland på din väg.

– Det finns otroligt många fina ställen med vackra skogar och fina sjöar, säger Karolina Vessby, friluftschef på Upplandsstiftelsen som samordnar Upplandsleden.

Vilka är de bästa bitarna?

– Svårt att säga. Det beror mycket på vilken årstid det är. Den här tiden på året är ju till exempel trakterna runt Enköping fint, med sina rapsfält. På hösten kan det vara fint i skogen där man kan göra upp en eld vid en grillplats säger Emelie Runfeldt, naturvägledare på Upplandsstiftelsen.

Nu pågår arbetet med att knyta samman Upplandsledens västra sträcka med huvudsträckningen. En ny sträcka om fyra mil mellan Siggefora och Östa i Tärnsjö beräknas att tas i bruk under 2021.

– Då kommer man kunna vandra mellan Härjarö och Gysinge och därefter ta Gästrikeleden till Älvkarleby. Då får vi en efterlängtad sammanhängande vandringsled, säger Emelie Runfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer