Foto: TT

Nazistmöte på uppländsk bygdegård

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hade enligt Expressen ett möte i en bygdegård norr om Uppsala under den gångna helgen. Föreningen som hyrde ut lokalen ska ha blivit lurad om vilka som skulle vara där.

Det var i lördags som nazister från NMR samlades till de så kallade ”Nordendagarna”, ett årligt möte där man samlar medlemmar från hela Sverige och även andra nordiska länder.

– För första gången välkomnade man icke-medlemmar. Det handlar helt enkelt om att samla fler och växa, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo till Expressen.

LÄS MER: Tumult när NMR delade ut flygblad – en gripen

Han menar att organisationen har stor våldspotential eftersom majoriteten av medlemmarna är dömda för brott, enligt en granskning som Expo gjorde förra året.

LÄS MER: Ökad nazistiskt aktivitet i Uppsala län

”Privat evenemang”

Mötet hölls i Åkerlänna bygdegård norr om Uppsala. Bygdegårdsföreningen ska ha fått uppgift om att det skulle hållas ett privat evenemang på gården och inte att det var en organisation som skulle samlas där.  I en intervju i Expressen säger föreningens ordförande att de inte hade hyrt ut om de hade vetat vilka det var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.