Nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Falun 1 maj 2017. Foto: Ulf Palm/TT

Ökad nazistisk aktivitet i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Från 25 till 91 aktiviteter. Det blev facit för Nordiska motståndsrörelsen förra året jämfört med 2015.

– Uppsala och Tierp sticker ut, säger Jonathan Leman, researcher vid Stiftelsen Expo.

2015 hände något i nazistiska kretsar i Sverige. Svenskarnas parti, som bland annat kandiderade till kommunfullmäktige i Tierp vid valet 2014, löstes upp. Men i det vakum så då uppstod i den nazistiska miljön kom, som det tidigare alltid gjort, en eller flera nya organisationer. Istället växte den så kallade Nordiska motståndsrörelsen, den mest radikala och militanta av organisationerna inom extremhögern.

– När Svenskarnas parti lades ner ökade Nordiska motståndsrörelsen och är nu den organisation som dominerar i den här miljön. Och det är ju oroande eftersom de också är en organisation som är väldigt brottsbelastad och har ett stort våldskapital, säger Jonathan Leman, researcher vid Stiftelsen Expo.

Propaganda

2016 utförde Nordiska motståndsrörelsen 91 aktiviteter i Uppsala län. Det visar en granskning som Expo gjort. Flest i Uppsala och Tierp. Hit räknas utdelningar av flygblad, bilar som fått propaganda satt under vindrutetorkarna eller större manifestationer där representanter står på exempelvis ett torg med flaggor.

– Man ska inte vara naiv och tro att det här är människor med extrema åsikter. Det är människor som har nära till våld och som kan ursäkta och försvara sin egen våldsanvändning i mötet med oliktänkande, säger Jonathan Leman.

LÄS MER: Nazister fällda för misshandel i Uppsala

Så sent som 2013 misshandlades en man på Svartbäcksgatan i Uppsala i just en sådan här manifestation. Gärningsmännen dömdes senare av Uppsala tingsrätt till både fängelse och villkorliga straff.

– Det finns flera liknande händelser i resten av landet och även i Finland, säger Jonathan Leman.

Att ökningen är en nära nog fyrdubbling av antalet aktiviteter 2015 är dock inget som ska ses som en väckarklocka, enligt Expo. Den nazistiska miljön har alltid funnits och har alltid tagit sig olika uttryck. Grupper och organisationer bildas och försvinner hela tiden, men vitmaktmiljön består.

– Långsiktigt är det här en fråga för en lång rad instanser och ingenting man får bukt med genom en enkel lösning. Delar av frågan är polisiär men det handlar också om att tidigt fånga upp individer innan de radikaliseras. Det är också viktigt att olika delar av samhället verkar för att motverka de rasistiska och främlingsfientliga attityder som bidrar till att skapa högerextrema och nazistiska gruppers jordmån, säger Jonathan Leman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.