Victoria Axberg är marknadsområdeschef i Norra mälardalen där Uppsala och Västmanlands län ingår.

Arbetsförmedlingen vill få bättre kontakt – online

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av året läggs Arbetsförmedlingens kontor i Skutskär ned. Syftet är att kunna möta de arbetssökande digitalt och få bättre kontakt med arbetsgivarna.

Att arbetsförmedlingen lägger ner kontoret i Skutskär möts av kritik från socialdemokratiska kommunalrådet Maria Larsson i Älvarleby. Hon anser att det med tanke på kommunens höga arbetslöshet, som i april i år låg på 10,9 procent, bör finnas ett kontor i kommunen.

Men Victoria Axberg, som är marknadsområdeschef i Norra Mälardalen där Uppsala län ingår, håller inte med Maria Larsson om att ett kontor bör finnas på orten. Enligt henne innebär inte nedläggningen att Arbetsförmedlingen försvinner från Skutskär.

– Vi lägger ju ner den fysiska arbetsplatsen men samarbetet och närvaron kommer vi ha ändå, fast på ett annat sätt, säger hon.

LÄS MER: Ingen arbetsförmedling ”ett bekymmer”

Vill satsa på digitala kanaler

Syftet med att lägga ner kontoret är att frigöra resurser till en satsning på digitala kanaler och fördjupade kontakter med arbetsgivare, vilket man hoppas ska leda till att de arbetssökande blir mer delaktiga i sin planering.

Och enligt Victoria Axberg kommer man att föra dialoger med kommunen kring hur man ska arbeta i just Älvkarlebyområdet.

– Vi kommer frigöra resurser för att möta arbetsgivare som är beredda att anställa på ett annat sätt, på deras arbetsställen. Det finns inget som säger att vi inte kan finnas fysiskt med personal i Älkarleby, men vi kommer inte ha en egen bemannad arbetsplats där.

LÄS MER: Ida från Skutskär är trött på arbetslösheten

Hoppas arbetsgivarna öppnar dörrarna

Kommer det leda till fler jobb?

– Förhoppningsvis möjliggör det att fler arbetsgivare öppnar dörrarna, det är målet.

Kontakten med de sökande kommer att ske digitalt, eller vid myndighetens kontor i exempelvis Tierp, Gävle eller Uppsala.

Med tanke på den höga arbetslösheten i Skutskär, är det inte extra viktigt att vara på plats och träffa dem som söker jobb?

– Givetvis och det kommer vi göra även i framtiden. Själva kontoret förmedlar inga jobb utan det är ju människorna och dem har vi kvar. Det är destinationen är att jobba mot arbetssökarna och arbgivarna på orten och det kommer vi göra, men på ett annat sätt.

Arbetsförmedlingen lägger även ned sina kontor i Bålsta och Heby och stängningen påbörjas under det sista kvartalet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.