Blixten stoppar tågtrafiken. Kontaktledning nedriven mellan Knivsta och Uppsala. Arkivbild. Foto: TT

Förseningar i tågtrafiken efter blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm stod under måndagseftermiddagen helt stilla på grund av en nedriven kontaktledning. Orsaken är enligt Storstockholms räddningscentral ett blixtnedslag i ett träd på sträckan mellan Uppsala och Knivsta.

– Det är blixten som har slagit ned i ett träd. Trädet föll över en kontaktledning. Det utbröt även en brand i samband med att trädet föll men den självslocknande i regnet, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid storstockholms räddningscentral.

Reducerad hastighet

Tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm stod under eftermiddagen helt stilla. SJ satte in ersättningsbussar mellan Knivsta och Uppsala. Enligt trafikverket öppnade man vid 17-tiden ett spår – men trafiken förbi Knivsta körde med reducerad hasighet till en början. Prognosen var det andra spåret skulle öppnas igen klockan 23.00.

– Förseningar ligger på mellan 10 och 30 minuter, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour.

Detta drabbade fjärrtåg mellan Stockholm C och Uppsala/Falun/Borlänge/Mora/Gävle/Sundsvall samt pendeltåg mellan Uppsala och Stockholm, skriver Trafikverket på sin hemsida. Även pendeltågen påverkades av stoppet.

LÄS MER: Efter blixtkaos – stopp i Knivsta för pendeltågsresenärer

Ledde om trafik

SJ satte in ersättningsbussar mellan Uppsala och Knivsta och Dalatågen leddes om. Men de går nu ordinarie väg. Trafiken genom Knivsta är igång igen men med begränsad kapacitet.

– Vi rekommenderar våra kunder att följa infon på vår hemsida. Där uppdateras i realtid. Via SJ:s app kan man få pushnotiser gällande sin avgång, säger Morgan Lindström.

Flera villor i brand

Under eftermiddagen har räddningstjänsten i Uppsala län larmats till ett flertal bränder orsakade av ovädret. Blixten slog ned i ett uthus i Gräsbo, Östervåla. En brand utbröt och spred sig sedan till ett bostadshus i närheten.

En dryg halvtimme senare, vid 15-tiden, larmades räddningstjänsten på två nya blixtnedslag. En i Alunda i Östhammars kommun och en i Älvkarleby kommun.

LÄS MER: Flera fastigheter i brand efter blixtnedslag i länet

Senaste informationen om din resa får du via ditt tågbolag, eller trafikverket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.