Neita, 95, förlorar sin hemtjänst: ”Blir hemskt ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Neita Lundquist i Uppsala har länge haft samma hemtjänstpersonal och är nöjd med vården. Men på grund av att kommunen bryter sitt avtal med Attendo tvingas hon nu byta vårdgivare mot sin vilja.

– Man blir osäker och orolig över hur det ska gå i fortsättningen, säger hon.

Vårdbolaget Attendo ansvarar för omkring 500 personer inom hemtjänsten i Uppsala. Förra veckan kom beskedet att Uppsala kommun bryter med företaget efter anklagelser om att personal debiterat för hemtjänsttimmar som inte utförts.

Misstankarna om fusk berör ett specifikt område i Uppsala, men det hävda kontraktet innebär att även brukare i andra områden måste byta hemtjänst inom en dryg månad. Nu väntar en tid av osäkerhet och oro för Neita Lundquist.

Attendofusket

”Svår tid att vänta”

– Det är en svår tid att vänta för alla, man vet inte vad som ska hända. Jag trivs väldigt bra med min hemtjänst och vill absolut inte förlora den, säger hon.

I klippet berättar Neita hur hon reagerade när hon fick brevet från kommunen.

Så påverkas Attendos brukare

All hemvårdsverksamhet kopplad till Attendo Sverige AB upphör senast 30 april 2022.

Uppsalabor som får hemtjänst av Attendo ska få hjälp och stöd från kommunen att genomföra byte av utförare. Övergång till ny utförare sker i takt med att berörda brukare gör sitt omval.

Attendos övriga verksamheter i Uppsala påverkas inte av det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet