Foto: SVT

Nya vaccinet produceras i Uppsala – nu ger regeringen grönt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tecknade regeringen ett förköpsavtal för 2,2 miljoner vaccindoser från tillverkaren Novavax, som delvis tillverkas i Uppsala. Doserna väntas levereras med start 2022 om de godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Nu har regeringen beslutat att säkra upp den långsiktiga tillgången till vaccin mot covid-19 ytterligare genom ett förköpsavtal med tillverkaren Novavax.

”Avtalet med Novavax ligger i linje med den strategi som Sverige har med en bred portfölj av vacciner mot covid-19. Syftet med att köpa in mer vaccin är att sprida riskerna samt ta höjd för olika scenarier vad gäller pandemins utveckling”, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Uppsala

”Extra roligt”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström gläds över beskedet.

– Det som är extra roligt med det här vaccinet är att det finns en svensk koppling, en koppling till Uppsala, säger han.

Vaccinet väntas godkännas mot slutet av året och då kunna börjas levereras under nästa år.

Ett komplement till mRNA-vaccin

Novavax är ett proteinvaccin och är tänkt att vara ett komplement till de mRNA-vaccin som just nu är vanligast i Sverige

– Adjuvanset förstärker vaccinets effekt och ger ett starkare och längre skydd, säger Magnus Sävenhed, vd för den svenska delen av läkemedelsbolaget Novavax, i en tidigare artikel.

I förra veckan meddelade EU-kommissionen att ett preliminärt avtal slutits om att köpa uppemot 200 miljoner doser av vaccinet från bolaget. Danmark har under dagen beslutat att skriva avtal för 280 000 doser Novavax.

Se när SVT besökte läkemedelföretagets labb tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet