Foto: SVT

Här blir barken från chilenska träd covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala produceras ena delen av Novavax, ett covidvaccin som nu väntar på godkännande av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Det är ett unikt vaccin baserat på en teknik uppfunnen på SLU i Uppsala, säger Magnus Sävenhed, lokal chef för Novavax.

SVT har tidigare rapporterat om vaccintillverkaren Novavax som delvis är baserad i Uppsala. Här produceras ena halvan av vaccinet för exempelvis influensa, malaria och nu även covid-19. Beståndsdelen kallas för adjuvans och framställs av den oväntade ingrediensen bark, med syfte att stärka immunförsvaret.

Novavax är ett så kallad proteinvaccin som klarar högre temperaturer än andra covid-19-vaccin, som behöver förvaras frysta.

– Det klarar sig i kyltemperatur mellan 2-8 grader vilket gör att det kan nå ut till större delar av världen och förhoppningsvis rädda miljontals liv, menar Magnus Sävenhed.

Väntar på godkännande

I mitten av augusti tecknade regeringen ett så kallat förköpsavtal, vilket innebär att vaccinet planeras ges i Sverige under 2022. Men först ska Novavax godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, vilket väntas ske mot slutet av året.

I klippet berättar Magnus Sävenhed om den oväntade ingrediensen som man hoppas ska rädda liv.

Vad är COVAX?

• Förkortning för ”COVID-19 Vaccines Global Access”

• Ett globalt vaccinationsprogram initierat av bland andra väldshälsoorganisationen WHO

• Syftet med projektet är att säkerställa att befolkningsgrupper i låg- och medelinkomstländer får tillgång till ett vaccin mot covid-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.