470 träd ska bland annat bilda en ny allé i Östra Salabacke. Foto: SVT

Omtyckt allé kapades i Årsta – nu planteras hundratals nya träd

Uppdaterad
Publicerad

Just nu planteras en ny allé längs med Fyrislundsgatan i Uppsala. Totalt handlar det om 470 träd i stadsdelen Östra Salabacke som bland annat ska ersätta den gamla lönnallén som fälldes under hösten 2017.

Alm, skogslönn och glanslind planteras i en mix för att skapa trivsel – men också för att minska trafikbullret och bidra till den biologiska mångfalden för fåglar och insekter i området.

– Det här är ett typexempel på fina ekosystemtjänster. Här kommer djur och natur få samspela till en ökad trivsel och psykisk hälsa för alla som vistas här, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Rickard Malmström, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden. Foto: SVT

Totalt planteras 600 träd i området

Träden som planteras har stått på tillväxt i Halland under fyra års tid och är större än ”normala” träd som brukar planteras i Uppsala.

– De kommer snabbt bli stora praktexemplar som förhoppningsvis bidrar till glädje för de som bor och vistas i området, säger Karin Åkerhammar, byggledare.

Karin Åkerhammar, byggledare. Foto: SVT

Det här är en del av ett större ”trädprojekt” i Uppsala kommun. Under hösten ska man plantera nya träd i Årstaparken och längs med Johannesbäcksgatan. Och i projektets två första etapper så kommer det att planteras totalt 600 träd i närområdet kring Årsta och Östra Salabacke.

– Mängden träd ska aldrig minska i stan. Så fort vi tar bort ett träd någonstans så sätter vi dit ett nytt. Uppsala måste kunna växa hållbart och bidra till trivsel när nya bostadsområden växer fram, säger Rickard Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.