Brantingsskolans väggmålning klarade flytten. Foto: SVT

Här räddas Brantans väggmålning Juniskäret

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge sett dystert ut för konstverket ”Juniskäret” som suttit i Brantingskolans aula. Efter att rivningen av aulan pågått under en tid – är det i dag bara väggen med målningen kvar. Men efter att målningen flyttats under måndagseftermiddagen – ser det nu ljusare ut.

Vid 13.30 lyftes väggen iväg från sin ursprungliga plats – för att placeras på en närliggande ställning. Ett lyft, som mot många odds, lyckades.

– En konservator ska kolla på målningen under eftermiddagen, för att se om det går att ta loss målningen från väggen, säger SVT Uppalas reporter Märta Gross Hulth, som befinner sig på platsen.

Efter att konservatorn gjort sin bedömning tas beslut om eventuella vidare åtgärder.

Väggmålningen som är över 10 meter lång, målades av Harald Lindberg år 1960. Efter att beslut tagits om att Brantingsskolans aula ska rivas har konstverket Juniskärets framtid varit oviss, men på måndagseftermiddagen kunde målningen lyftas ner i princip oskadd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.