Idag tas Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån bort. Det innebär att allt fler kan återvända till jobbet. Foto: SVT

Nu får hemarbetare återgå till jobbet – så resonerar kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Idag tas Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån bort. Det innebär att allt fler kan återvända till jobbet. För länets anställda inom kommunen innebär det i stor utsträckning en successiv återgång till kontoret med fortsatta inslag av ”hemarbete”.

Arbetsplatsen har tidigare varit en av de mest förekommande platserna där personer smittats av covid-19, enligt Region Uppsalas smittspårare.

– Vi har sett ett mönster att en ökad andel personer som tror sig blivit smittade och kan ha fört smittan vidare på arbetsplats, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig på Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Så det är med viss försiktighet som länets kommuner nu agerar i samband med att rådet om hemarbete hävs. ”Successiv återgång” är ledordet för många kommuner.

– Vi ska ha en testperiod på ett halvår, vi kommer fortsätta uppmuntra folk att jobba via distans och ha hybridmöten, säger Uppsala kommuns HR-direktör, Anna Bittner.

Hör hur kommunen ämnar säkerställa att smittspridning inte sker i klippet ovan.

Distans- eller hemarbete – så resonerar kommunerna

Knivsta

”I och med att restriktionerna lyfts gällande distansarbete, kommer vi välkomna medarbetare tillbaka till arbetsplatserna under ordnade former. Med det sagt, en successiv återgång till kontoren för de som haft möjlighet att arbeta på distans.”

Östhammar

”Efter 29 september börjar de som under pandemin har jobbat hemifrån succesivt kunna jobba på plats på våra arbetsplatser igen. Övergången till nya arbetssätt och återgången till våra fysiska arbetsplatser kommer att ske planerat och genom dialog.”

Håbo

”Håbo kommun påbörjar en successiv återgång till arbete på plats den 1 oktober. Det är den fysiska arbetsplatsen som är den huvudsakliga arbetsplatsen och den naturliga utgångspunkten för alla medarbetare.”

Tierp

”Vi har valt att respektive verksamhet ska genomföra en riskanalys över hur verksamheterna kan återgå till det ”nya” normala. Utgångspunkten är försiktighet resten av året för att därefter öka på med antalet personer på våra arbetsplatser.”

Heby

”Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta på distans upphör den 29 september. Därmed tar Heby kommun bort riktlinjen om att så långt som möjligt arbeta hemifrån. Från och med den 1 oktober inleder vi istället en succesiv återgång som innebär en kombination av arbete på plats i kommunen och på distans där det är möjligt.”

Uppsala

”Vi ser att både chefer och medarbetare har olika förväntningar på och önskemål om att komma tillbaka till arbetsplatsen. En del vill tillbaka så snart det går medan andra vill fortsätta att arbeta hemifrån så länge det går. Stabiliteten i den avtagande smittspridningen kan äventyras om alla kommer tillbaka till arbetsplatsen samtidigt. Det är därför av central betydelse för återgången att den sker successivt, på ett ordnat och genomtänkt sätt. Det finns därför inget absolut datum när alla ska ha kommit tillbaka.”

Enköping

”Vi planerar för en successiv återgång till kontoren i samband med att restriktionerna släpps. Vi följer myndigheternas tidplan och synkar vår återgång i samband med 29/9 där vi gått ut med info att det är upp till varje verksamhet/förvaltning/enhet att förbereda sig och göra de åtgärder som krävs utifrån verksamhetens behov. Men den generella riktlinjen om distansarbete försvinner då. Samtidigt rustar vi oss för en ny vardag efter pandemin där en viss andel distansarbete kommer leva kvar samt att många typer av möten fortsatt kan hållas digitalt.”

Fotnot: Älvkarleby har inte svarat på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet