Överblicksbild av Cytivas anläggning i Uppsala. Foto: Cytiva (pressbild)

Storföretagen rekommenderar fortsatt hemarbete

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tas rådet om distansarbete bort. Trots det lär det inte bli någon vallfärd till kontoret för de anställda på Uppsalas två största företag.

– Vi rekommenderar våra medarbetare att fortsätta arbeta hemifrån, berättar Cecilia Sjöstedt, site leader på Cytiva.

Innan pandemin hade Uppsalas största företag, Cytiva, 1 401 anställda i Uppsala.

– För vår del så kan inte alla komma tillbaka samtidigt på grund av den platsbrist som följer av att vi är 400 fler nu än när pandemin började. Vi är också försiktiga med tanke på smittrisken. Vi rekommenderar därför våra medarbetare att fortsätta arbeta hemifrån i överenskommelse med chef, säger Cecilia Sjöstedt.

Coronaviruset i Uppsala

Det näst största företaget, Frilans Finans, ser en mix av distans- och kontorsarbete på horisonten framöver.

– Kommer våra medarbetare gå tillbaka till jobbet som förut? Svaret är nej. Vi tror att vissa sysslor, som att arbeta koncentrerat, lämpar sig att göra hemma. Medan kreativ problemlösning i grupp lämpar sig för en annan typ av miljö och rutinarbete i traditionell kontorsmiljö. Hela arbetets organisering kommer att behöva omprövas i grunden, säger Stephen Schad, vd på företaget.

Psykologen: Så tar du dig ur ”coronabubblan”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet