Akademiska sjukhuset i Uppsala var ett av de drabbade sjukhusen. Foto: TT

Nu ska lagerkaoset inom vården utredas

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna Uppsala, Sörmland, Västmanland, Dalarna och Örebro startar nu en extern granskning av höstens problem med förbrukningsmaterial till hälso- och sjukvården. Rapporten ska redovisas i juni 2020.

Efter de omfattande varuförsörjningsproblemen under den gångna hösten startar nu de drabbade regionerna en utredning. Det var vid ett leverantörsbyte vid månadsskiftet september/oktober som det ganska omgående visade sig att leveransen av förbrukningsmaterial till hälso- och sjukvård inte höll måttet volymmässigt.

Lagren av sjukvårdsmaterial sinade snabbt, samtidigt som flera åtgärder vidtogs av sjukvårdsledningarna: bland annat infördes under en tid operationsstopp på Akademiska sjukhuset i Uppsala och flera sjukhus försattes i stabsläge. Fortfarande dras vissa delar av vården av problem – även om de mest akuta problemen lösts.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Nu har ledningarna i regionerna valt att tillsätta en extern utredning. En särskild utredare har tillsatts med målet om att utreda orsakerna bakom de bristande och bristfälliga leveranserna.

Utrednings punkter

Utredningen ska inkludera följande delar:

• Upphandlingsprocessen och dess tillämpning

• Övergången till ny tredjepartsleverantör

• Hanteringen av den brist på material som uppstod

• Informationsflöden

• Belysa olika konsekvenser i samband med händelsen

• Eventuellt andra upptäckta brister

Rapporten, som ska vara klar sommaren 2020, ska redovisa ett underlag som i slutändan ska hjälpa regionerna att förebygga liknande händelser framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet