Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Maria Sundin är ingenjör på Uppsala Vatten. Här står hon vid stationen som rengör vattnet från läkemedelsrester. Foto: SVT

Nytt projekt: Stopp för läkemedelsrester i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala vatten testar nu att få bort läkemedelsrester från avloppsvattnet i ett pilotprojekt. Under ett års tid provar man vilken metod som är bäst lämpad för att rena avloppsvattnet som sedan släpps ut i Fyrisån. 

Kungsängsverket tar emot och renar avloppsvatten från runt 200 000 personer i Uppsala. I avloppsvattnet finns läkemedelsrester som kan vara skadliga för både miljö och människor,  och därför pågår nu ett pilotprojekt för att hitta de bästa metoderna för att rengöra vattnet.  

– Uppsala växer, vi kommer bygga ut Kungsängsverket och i det kommer vi också installera ett nytt reningssteg för läkemedelsrening, säger Anna Maria Sundin, ingenjör på Uppsala Vatten.

Kan bli permanent

Diklofenak, ett ämne som finns i många smärtlindrande läkemedel, är prioriterat i projektet eftersom det kan påverka fiskarnas njurar negativt.

Pilotprojektet är beräknat att pågå i ett år från och med nu. Om läkemedelsreningen blir permanent kommer Uppsala vara en av de första kommunerna i Sverige som använder denna rening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer