Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Warqas och Farzana Nazir, som driver butik ihop. Hör vad de tycker om den nya lagen. Foto: Maria Loewen/SVT

Ny lag ska stoppa post med knark och vapen

Uppdaterad
Publicerad

Narkotika, explosiva varor, vapen och förfalskade ID-kort är exempel på varor som skickas med post. Och anställda inom postverksamhet har tidigare varit bakbundna av tystnadsplikten i postlagen, om de misstänkt brott. Men den 2 januari 2023 ändras postlagen.

– Jag tycker att det är bra ur flera perspektiv, säger Farzana Nazir, som driver en kiosk.

Sedan början av 2000-talet har möjligheterna att köpa narkotika och andra illegala substanser över internet ökat. En stor del av den denna illegala handel transporteras via post. Och Polismyndigheten uppskattar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med posten varje år, enligt den proposition som ligger bakom lagförslaget.

– Det är vanligt med illegala försändelser och det är ett bekymmer, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson på region Mitt.

Får kontakta polis

Men från och med 2 januari 2023 ändras bestämmelserna i postlagen. Lagförslaget innebär att medarbetare i postverksamhet ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten till polis och tull, vid misstanke om brott som kan ge fängelse.

Farzana Nazir, som driver butik i Uppsala, tillsammans med sin man, tycker att lagändringen är bra.

– Om jag misstänker något i framtiden kommer jag att vända mig till polisen.

Rutiner vid misstanke

Postnord är störst bland de 30 företag som har tillstånd att bedriva inrikes brev­befordran i landet och har arbetat fram rutiner för sina anställda och ombud vid misstanke om brott.

Mer om knark i post och lagen, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.