Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monica Nilsson är operationskoordinator på Barnkirurgin vid Akademiska Barnsjukhuset. Foto: SVT/Andreas Sjölin

Tuff väg mot normalläge på Akademiska: ”Sett väntelistorna växa”

Uppdaterad
Publicerad
I dag började planerade operationer att genomföras på Akademiska sjukhuset igen. På barnkirurgin ska nu 30 avbokade operationer planeras in i ett redan fullt schema.
– Nu hoppas jag på att inte behöva stryka fler operationer, säger Monica Nilsson, operationskoordinator på barnoperationsavdelningen.

Sedan operationsstoppet infördes på sjukhuset för tolv dagar sedan har omkring 150 operationer på Akademiska sjukhuset ställts in. Ingreppen schemaläggs av så kallade operationskoordinatorer. En av dem är Monica Nilsson som arbetar på våning 1 på Akademiska barnsjukhuset där hon planerar in barnoperationer. Under operationsstoppet har hon behövt avboka omkring 30 stycken.

– Det har inte varit kul att ringa till barnens föräldrar och berätta att deras barn inte kommer att bli opererade som planerat, säger Monica Nilsson.

”Får pussla så gott det går”

Men från och med på tisdagen kunde hon lämna andra besked.

– Att kunna ringa nu och erbjuda nya tider känns betydligt bättre, säger Monica Nilsson.

Undersköterskan Kim Thittioo som arbetar på avdelning 95 B på barnsjukhuset tycker det är bra att operationerna har kommit igång igen men är fortsatt bekymrad över situationen.

– Att inte kunna ge en bra vård är frusterande. Det hade varit en sak om det hade varit krig, men nu handlar det om att material inte kan levereras.

Kommer påverka operationsköerna

På barnkirurgin har de länge arbetat hårt för att öka antalet operationer – vilket de också har gjort. Redan nu ser Monica Nilsson att stoppet kommer att få konsekvenser för operationsköerna.

– Det känns frustrerande. Men vi får pussla så gott det går och se till att vi kan genomföra så många operationer som möjligt.

Monica Nilsson tillägger:

– Vi har mycket att göra här, men jag tänker främst på alla patienter och deras anhöriga som får sina operationer inställda.

I klippet ovan kan du höra Monica Nilsson berätta om arbetet med att planera operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet