I dag inleds förhandlingarna om slutförvaret i Forsmark. Foto: TT

Nu ska slutförvaret upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar ett av de största miljömålen någonsin i Sverige. Det är frågan om SKB:s slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark som ska upp i domstol.

Förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen inleds på förmiddagen i dag vid Nacka tingsrätt.

Metoden för slutförvar är omdiskuterad: Miljörörelsen anser att det finns en risk att kopparkapslarna för avfallet inte kommer att hålla, och vill att förvaret placeras djupare ned i berggrunden. Men SKB anser att metoden är säker och Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att avfallet kan förvaras i 100.000 år.

Slutförvaring av kärnbränsle

Miljörörelsen på plats

Förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen ska pågå under flera dagar. Både representanter från Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, kommer att finnas på plats.

När Mark- och milödomstolens prövning av förvaringen är avslutad ska de yttra sig till regeringen, som därefter fattar beslut i frågan.

I Östhammar kan det bli en folkomröstning om slutförvaret, enligt ett förslag från den politiska majoriteten i kommunen.

LÄS MER: Östhammarsbor kan få rösta om slutförvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaring av kärnbränsle

Mer i ämnet