Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är stamcellernas rymdmamma? Titta på klippet för att få reda på det. Foto: Elsa Sandin/SVT

Tredje svensken i rymden någonsin – stamceller från Uppsala följer med

Publicerad

Christer Fuglesang, Jessica Meir och nu Marcus Wandt – listan på svenska rymdresenärer är få. Unikt är det även att den nya astronauten tar med sig packning från Uppsala i bagaget.

– Vi litar jättemycket på Marcus, säger Elena Kozlova vid Uppsala universitet som leder forskningsprojektet.

Om sex veckor ska den tredje svenska astronauten någonsin upp i rymden – med i packningen kommer Marcus Wandt ha stamceller från Uppsala universitet.

Det handlar om ett unikt forskningsprojekt som hoppas kunna bidra till stamcellernas användning i botandet av sjukdomar.

– Jag tror att den här forskningen kan hjälpa mot många sorters sjukdomar i framtiden, till exempel behandling för Parkinsons, säger Elena Kozlova, professor i regenerativ neurobiologi vid Uppsala universitet.

Det är inte första gången som just de här stamcellerna – som kommer från möss – skickas upp till rymden, men senast handlade det bara om några minuter. Den här gången kommer cellerna utsättas för rymdens mikrogravitation i hela två veckor i och med Kozlovas forskningsprojekt.

”Brinner för forskning”

Med upp till rymden kommer även ett annat svensk forskningsprojekt om ergonomi från KTH, båda projekten har valts ut och finansierats av rymdstyrelsen.

Marcus Wandt själv har tidigare beskrivit sin vurm för forskningsfrämjandet och kommer även agera försöksperson under vistelsen.

– Jag brinner väldigt mycket för forskning och utveckling, att flytta gränser. Rymden är ett sådant verktyg, sade han tidigare i somras under en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.