Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lars Schröder/TT

Marcus Wandt blir Sveriges nya astronaut: ”Otroligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Marcus Wandt blir nästa svensk att åka upp i rymden som astronaut. Han kommer att skjutas upp från Florida i USA någon gång under 2024.

– Uppe på stationen kommer jag genomföra forskning och rentoperativa saker, säger Marcus Wandt på en presskonferens från regeringskansliet under fredagen.

Ingenjören och stridspiloten Marcus Wandt från Linköping blir den tredje svensken att lämna planeten. Tidigare har Christer Fuglesang och Jessica Meir rest ut i rymden 2006 respektive 2019.

Marcus Wandt valdes ut som en av 17 personer bland över 22 500 sökande. På pressträffen beskriver han att det var en lång och tuff process – men rolig.

– Det finns många anledningar till att jag sökte. Jag brinner väldigt mycket för forskning och utveckling, att flytta gränser. Rymden är ett sådant verktyg, säger den blivande astronauten som framhåller att han är otroligt stolt.

Det är ännu inte klart exakt vad Marcus Wandt ska göra i rymden. Till SVT säger han att han troligen kommer att genomföra experiment med vätskor för att se hur de agerar i tyngdlöshet och olika typer av stamcellsforskning mot exempelvis diabetes.

– Jag kommer att sova med instrument för att analysera hjärnvågor.

Ministern: Astronauter är förebilder

Det var den 18 april som regeringen beslutade att en svensk astronaut ska skickas upp på den internationella rymdstationen ISS, berättar rymdminister Mats Persson (L).

– En stor grej internationellt att Sverige kan skicka en astronaut, de flesta har inte möjlighet att göra det. Det här sätter Sverige på kartan som en kunskapsnation.

Han beskriver det som en framtidsinvestering där både privata och offentliga aktörer har satsat ungefär 400 miljoner kronor.

Men projektet bidrar till mer än bara kunskap. Enligt Mats Persson fascinerar rymden många – speciellt unga. Att vi får ytterligare en svensk astronaut kan inspirera många till mycket, menar rymdministern.

– Till exempel att bli bra på matematik.

”Tyvärr ingen rymdpromenad”

Enligt SVT:s vetenskapsreporterThomas von Heijne kommer Marcus Wandts rymdresa vara annorlunda än Christer Fuglesangs, då han ska arbeta som projektastronaut.

– Det blir tyvärr ingen rymdpromenad, säger Thomas von Heijne.

Se hela presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.