Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tillsammans med amerikanen Andrew Morgan (längst till vänster) och ryssen Oleg Skripotjka. Foto: Nasa

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden.
Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Klockan 7.16 svensk tid landade Jessica Meir på en stäpp i Kazakstan, efter några minuters lugn färd ned mot jorden efter att farkostens fallskärm utlösts strax efter klockan 7, enligt plan.

Resesällskapet i den ryska Zvezda-modulen är ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvänder till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan, enligt NASA:s rapporter från platsen.

Meir och Skripotjka, från Nasa respektive Roscosmos, lämnade jorden den 25 september för att bli besättningsmedlemmar på Internationella rymdstationen (ISS).

Avfärden skedde från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan, där Rysslands rymdteknikcentrum hyr in sig.

Skrev rymdhistoria

Den 18 oktober blev Meir historisk. Då gjorde hon tillsammans med amerikanskan Christina Koch den första helt kvinnliga rymdpromenaden. Det upprepade de två gånger.

På ISS har astronauterna tagit del av rapporterna om coronavirusets framfart.

”Det är väldigt surrealistiskt för oss att följa det som händer på jorden och se det utvecklas när vi har varit här uppe under hela tiden. Det känns som vi kommer tillbaka till en helt annan planet”, säger Jessica Meir i ett pressmeddelande från Rymdstyrelsen.

Hennes mamma är från Sverige och pappan från Israel. Hon är uppväxt i USA-delstaten Maine, men har också svenskt medborgarskap.

Vana vid isolering

Direkt efter att ha fått fast mark under fötterna genomgår de hemvändande astronauterna medicinska tester. Under flera månader följer läkare upp deras hälsa. Det handlar som alltid om återanpassning till gravitation, men den här gången även om skydd från coronaviruset.

”Efter mer än sex månader i isolering på rymdstationen är Meir, Morgan och Skripotjka väl förberedda för att leva i karantän på jorden”, konstaterar Rymdstyrelsen.

Nasa flyger hem Jessica Meir till basen i Houston i Texas. Bakom sig har hon 3 280 varv runt jorden – ett numera annorlunda ställe än det hon lämnade för drygt ett halvår sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer