Nu ska godset Harbonäs historia blottläggas i tv-programmet ”Det sitter i väggarna”. Foto: Privat

Nu utforskas säteriets historia

Publicerad

Harbonäs säteri är en gård med historia. I kväll avslöjas nyheter om husets bakgrund och människoöden i SVT-programmet ”Det sitter i väggarna”.

– Jag får inte berätta så mycket i förväg, men det kommer fram mycket som jag inte hade en aning om, säger Elin Lindström, som är född i huset och bor där igen sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Hon har ett stort intresse för historia och var den som anmälde gården till tv-programmet.

Elin Lindström. Foto: Privat

Under tio dagar i mars besökte SVT:s team gården, med historikern Christopher O´Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg.

På säteriet bor förutom Elin hennes sjuåriga dotter Althea, hennes 95-åriga mormor Kerstin Axelson och morbror Gunnar Axelson.

Historiens vingslag

Harbonäs säteri byggdes under första halvan av 1600-talet. Huvudbygganden är 450 kvadratmeter stor. Historiens vingslag är ständigt närvarande.

– Jag tänker dagligen på hur det kan ha varit här förr och hur det kan ha sett ut – tänk om man varit en fluga på väggen för 400 år sedan, säger Elin Lindström.

Finns det någon närvaro i form av spöken?

– Nej, det är jag övertygad om att det inte gör. Det är så lugnt och rogivande att bo här.

Programmet ”Det sitter i väggarna” sänds på SVT1 tisdagar klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.