Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu utökas kamerabevakningen vid resecentrum Foto: Pontus Stark/SVT

Nu ökar övervakningen vid Resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare finns det övervakningskameror uppsatta vid bland annat Stora torget, Påvel Snickares gränd och Centralpassagen. Nu också även vid Olof Palmes plats och cykelgaraget vid Resecentrum.

– Det här är en plats som har upplevts som otrygg. Kameraövervakning är en åtgärd som många vill se här, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun. 

Ansökan om att sätta upp kameror framför gamla stationshuset vid Olof Palmes plats kom in redan för flera år sen. Att kamerorna nu till slut sitter uppe beror på en lagändring från förra året.

– Den nya lagstiftningen gör att Resecentrum och hållplatsområden där många människor rör sig är undantagna från tillståndskrav, säger Anders Fridborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsalabor om övervakningen: ”Känns tryggt”

Kan användas för att klara upp brott

Större delen av det filmade materialet kommer inte användas till något men vid en pågående brottsutredning kan polisen begära ut delar av materialet.

– Vid Centralpassagen har vi haft kameror i några år och vi lämnar regelbundet ut filmmaterial till polisen. De används sen i förundersökningar och rättegångar, säger Anders Fridborg.

Se Anders Fridborg förklara mer vad kameraövervakningen innebär i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.