Uppsala fick begränsad kameraövervakning från och med 25 september. Foto: TT/SVT

Kommunen får nobben – ingen kameraövervakning dagtid

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun ansökte om kameraövervakning dygnet runt vid Påvel Snickares gränd och Stora Torget. Men Datainspektionen anser inte att det behövs och tillståndet får nu bara gälla begränsat mellan 20.00 och 06.00.

En del av Uppsala kommuns satsning på trygghet är att få upp fler kameror där det känns otryggt. För mer än ett år sedan ansökte man om tillstånd hos Datainspektionen att uppföra dygnet runt-kameror på flera platser i kommunen. Datainspektionen säger nej till övervakning på dagtid, ett beslut som inte emot av kommunen med glädje.

– Visst är det bra att vi får upp kameror. Men vi får ju inte riktigt använda dem i den utsträckning vi vill. Trots att det finns indikationer på att det kan vara stökigt redan med början på eftermiddagarna i centrala Uppsala, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Värderar den personliga integriteten

Datainspektionen värderar i sitt beslut den personliga integriteten mer än tryggheten. Och säkerhetschefen tycker att de har målat in sig i ett hörn.

– Vi förstår inte riktigt deras resonemang som bygger på hur olika brottstyper påverkar tryggheten. Och de har inte riktigt insyn i det, säger Anders Fridborg.

Kommunen är också kritiska mot Datainspektionens allt för långa handläggningstid.

– 13 månader, det är inte godtagbart. Vi kommer att överklaga beslutet och hoppas inte att det tar 13 månader till, säger Anders Fridborg.

Kamerorna kommer att sitta på plats vid Stora Torget och Påvel Snickares gränd i Uppsala om ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.