Foto: TT/SVT

Fler ordningsvakter i centrala Uppsala: ”Unga kvinnor känner sig otrygga”

Publicerad

Uppsala kommun har beslutat att öka närvaron av ordningsvakter i centrala Uppsala. Detta efter att man fått indikationer av att framförallt unga kvinnor känner sig otrygga.

Det är främst Stora torget och Påvel Snickares gränd som beskrivs som problematiska områden när det gäller otrygghet i centrala Uppsala, enligt kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

– Vi ser att det är utåtagerande grupper av ungdomar som gör att det har skapats en otrygghet här, det handlar främst om gymnasieungdomars vardagseftermiddagar där vi kan se att vi måste ha fler ordningsvakter närvarande, säger Anders Fridborg.

Det är framförallt unga kvinnor som upplever en ökad otrygghet i centrum.

– De får en oönskad uppmärksamhet som kan ta olika former, ibland fysiskt våld, säger Andres Fridborg.

Inväntar övervakningskameror

Man kommer att utöka ordningsvakternas närvaro med 40 timmar per vecka, vilket landar på en kostnad på runt 100 000 kronor per månad. Men lösningen hoppas man ska vara temporär.

– Vi inväntar att kunna sätta upp övervakningskameror vid Stora torget och Påvel Snickares gränd, vi har skickat in en ansökan men ännu inte fått något svar, säger Anders Fridborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.