Ensamkommande rekryteras av gäng – säljer droger i centrala Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 ensamkommande har rekryterats av kriminella gäng i Uppsala för att sälja narkotika.
– De har blivit ett gatugäng, som vi kallar det – och det är ett bekymmer i lilla Uppsala, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Under 2016 vistades ett 100-tal ensamkommande runt Resecentrum, och många av dem missbrukade heroin. Polisen har tidigare uppgett att flera stal i centrala Uppsala för att finansiera sitt missbruk. Polis och socialtjänst ingrep tillsammans och kunde hjälpa flera av flyktingarna att komma ur sitt missbruk, ett antal av dem också blev tvångsomhändertagna och lagförda för brott.

Men nu är många tillbaka på gatan igen.

– Det är den nya gymnasielagen som orsakat det här, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Ändringen i gymnasielagen, som genomfördes i somras, gav möjlighet för flyktingar som fått avslag på sin asylansökan att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Men de flyktingar som får stanna på grund av lagen har ingen direkt rätt till bostad, så en liten grupp av dem lever på gatan. Det har lett till att flera missbrukar – och handlar med droger för att få ihop pengar.

– De har bytt narkotika, från heroin till tramadol och hasch, säger Daniel Larsson.

Gränden som blivit ett tillhåll

En så kallad ”hot-spot” för polisen i Uppsala, där de vet att många kriminella samlas och det handlas med narkotika, är Påvel Snickares Gränd.

Narkotikaspanaren Anders Nilsson vill inte visa sitt ansikte på bild - han vill inte bli igenkänd av de kriminella när han jobbar som spanare. Foto: SVT

Vi följde med narkotikaspanaren Anders Nilsson till gränden en dag i november, som har blivit ett tillhåll för många ensamkommande, som befinner sig på botten – både i samhället och inom narkotikahandeln – detta eftersom de har rekryterats av gängen för att kunna dra in pengar både till dem själva men också till dem högre i de kriminella leden.

– En del har inget val, de blir hårt ansatta av de kriminella gängen i Uppsala, säger Anders Nilsson.

Han berättar mer om hur narkotikahandeln går till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.