Foto: SVT

Polisen: Utbrett missbruk vid Resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Nu sammanfattar polisen resultatet av de insatser mot narkotika som man genomfört vid Resecentrum i Uppsala. Av de 83 personer som kontrollerats var en majoritet påverkade av narkotika.

Efter att ha fått in rapporter om ett ökande heroinmissbruk bland unga i Uppsala beslutade polisen att kartlägga hur situationen såg ut, med en egen första insats. Och resultatet var, enligt polisen, nedslående. Av de som kontrollerades vid den första insatsen var 81 procent påverkade av narkotika, och i cirka 14 procent av fallen upptäcktes heroin.

Effektivt arbete

Den första insatsen låg till grund för de tre efterföljande, som genomfördes tillsammans med socialtjänsten i Uppsala.

– Fokus för insatserna har varit att ingripa mot det ökande narkotikamissbruket i centrala Uppsala och särskilt i området kring Resecentrum. Samverkan mellan polisen och kommunen visar på att vi ser allvarligt på missbruksproblematiken, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har insatserna varit effektiva, och de har bekräftat misstankarna om hur tillgängligt narkotika är vid Resecentrum. Personer som har misstänkts vara narkotikapåverkade har medtagits för provtagning och utredning. Flera beslag av narkotika har också gjorts i samband med insatserna. Vid de tre sista insatserna var mellan 60 och 65 procent av de kontrollerade personerna narkotikapåverkade.

62 orosanmälningar

Totalt har 62 orosanmälningar skrivits. Enligt polisen har nio beslut om LVU fattats under perioden och två utreds fortfarande. Man har också uppdagat fem fall av missförhållanden i individers placering.

– Jag ser enorma vinster med samverkan mellan socialtjänsten och polisen. Ungdomar som i samband med insatserna har tagits in till polisen misstänkta för narkotikabrott har fått direkt kontakt med socialtjänsten på plats och har därmed fått en chans till snabbare hjälp, säger Hilde Wiberg, verksamhetschef inom Uppsala socialtjänst SSP/SIG, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.