Ungdomsgäng som rör sig kring Resecentrum ska kartläggas. Foto: SVT

Ungdomsgäng kring Resecentrum ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Grupper av ungdomar som vistas kring Resecentrum på kvällar och helger ska kartläggas av socialförvaltningen i Uppsala.

Enligt Uppsalapolisen har det skett en ökning av ungdomar som driver omkring på stan. Christer Nordström, polisens presstalesperson, är bekymrad över utvecklingen.

– Vi ser en klar ökning av antalet ungdomar som drar runt i stan på kvällar och helger, säger han.

Christer Nordström, polisens presstalesperson, är bekymrad över utvecklingen.

Merparten av ungdomarna är enligt Christer Nordström ensamkommande asylsökande och bland dem som rör sig i stan på kvällar och helger finns personer som rest hit från Stockholm. Det har begåtts brott som rån och misshandel, och polisen ser även att personer åker pendeltåg utan att betala.

Vill att slappheten i samhället upphör

Christer Nordström efterlyser en kraftsamling från samhällets sida så att ungomarna sysselsätts och utbildas och undviker att hamna i grov kriminalitet.

– Om man har den här slappheten, då kommer rasismen bara att öka, säger Christer Nordström.

”En uppgift för hela samhället”

Fram till nu har Uppsalas ytterområden prioriterats när det gäller förebyggande ungdomsinsatser. För att få en klar bild av situationen och kunna göra riktade insatser, vill socialförvaltningen därför kartlägga ungdomsgängen som rör sig kring Resecentrum, skriver UNT.

Och kommunalrådet Erik Pelling(S) säger till P4 Uppland att man förra veckan tog fram en handlingsplan för att kraftsamla kring situationen. Bland annat fördubblar man stödet till Röda korset.

LÄS MER: Ökat ekonomiskt stöd till Röda korset

– Det här är en uppgift för hela samhället, där behöver vi de frivilliga krafterna, där behöver vi idrottsrörelsen. Det är ju så vi uppfostrar våra egna barn. Det är inte bara så att föräldrarna gör sin del. Skola gör sin del och övriga samhället gör sin del. På exakt samma sätt måste vi jobba här, säger han till radiokanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.