Foto: SVT

Insatser ska göra Resecentrum tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun och Uppsalapolisen lovar nu att göra Resecentrum tryggare. Det ska göras med insatser som kamerövervakning, ökad belysning och polisnärvaro.

Hela insatsen går in under det medborgarlöfte som skrivs under vid Resecentrum av Uppsala kommun och Uppsalapolisen under måndagen. Planeringen har pågått sedan april 2015, och nu är ramverket för insatsen alltså klart.

– Grunden är att Resecentrum är den plats i Uppsala som har störst genomströmning av människor. Det är också den plats som är mest brottsutsatt i hela länet, säger Ulf Lundgren, lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

40 000 personer passerar

Dagligen passerar omkring 40 000 personer Resecentrum i centrala Uppsala. Vilket gör platsen till utsatt men också prioriterad enligt polisen.

– Efter att vi fick indikationer på att allmänheten inte kände sig så trygga som de borde när de är vid Resecentrum påbörjades arbetet kring frågorna om vad som kan göras bättre. Bland annat togs flera vandringsrundor kring Resecentrum där lokala problembilder uppmärksammades.

Som till exempel?

– Det kunde röra sig om dålig belysning till exempel. Vi tog också kort på platser, så att vi kunde utvärdera de i samråd med allmänheten.

Flertalet punkter

Insatsen innefattar flertalet punkter som har tagits fram i dialog kommunen och polisen emellan. Flertalet inspel från allmänheten har också gjorts, genom så kallade medborgardialoger.

– Under medborgarsamtalet fick vi in åsikter och kommentarer på vad som skulle kunna göras bättre. Bland annat handlade det ökad polisnärvaro, säger Ulf Lundgren.

Ökad polisnärvaro

Och nu ska polisnärvaro alltså ökas.

– Vi kommer föra sex stycken uttalade punktinsatser under 2016. Det kan bland annat röra sig om fokus på narkotika, fylla eller ficktjuvar. Men utöver de insatserna kommer även polisens fokus genom linjearbetet bli större.

Tillsätts nya resurser?

– Inte på det sättet att vi blir fler poliser, men fokus ökar.

Finns det inte risk att man enbart flyttar brotten till en annan del av staden?

Den risken finns alltid – och det är i sådana fall något man får tackla då. Men tidigare statistik visar att liknande insatser gör skillnad på så vis att brotten minskar, och inte enbart flyttar på sig, säger Ulf Lundgren.

Kameraövervakning

Utöver ökad polisnärvaro ska också kommunen tillsammans med fastighetsägarna runt Resecentrum och Trafikverket förbättra miljön. Det handlar bland annat om fler gatlyktor, kameraövervakning och informationsinsatser.

– Samarbetet med kommunen har varit bra. Medborgarna har efterfrågat tryggare miljö, och kommunen har tillsammans med oss arbetat fram vad som behövs göras för att tillmötesgå denna förfrågan.

Ska utvärderas hösten 2016

Enligt Ulf Lundgren bör insatser som dett räcka långt. Hur långt är dock i dagsläget svårt att säga.

– Det är klart att min bedömnning är målsättningen om ett säkrare Resecentrum kommer uppfyllas. Men sen kommer vi göra uppföljningar under hösten 2016, bland annat genom ett ny medborgardialog – för att fråga Uppsalaborna om de känner att situationen har blivit bättre.

Även statistik ska under hösten 2016 ses över, för att svart på vitt se om brotten minskat under året. Dock vill Ulf Lundgren poängtera att satsningen inte är temporär.

Bestående förändring

– Det handlar såklart inte enbart om att göra detta under 2016. Vår målsättning är att det ska bli bestående förändringar kring Resecentrum, men detta är en del i att starta igång det.

Flera åtgärder påbörjades under redan under 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.